Välkommen vecka 31.

Http:// "Det är ganska trångt här inne." Ditt barn kommer att verka vara mindre aktivt allt eftersom veckorna går. Färre rörelser betyder att det går åt rätt håll. Bebisens rörelser blir helt enkelt mer regelbundna, och dessutom finns det inte längre så mycket utrymme i livmodern som det fanns för några veckor sedan.

Vikt och längd. Din bebis är ungefär 28 cm från hjässan till rumpan (43 cm i utsträckt tillstånd) och väger cirka 1,5 kg. Den har legat i fosterställning, med benen uppdragna, i några veckor vid det här laget. Bebisen har fortfarande en bra bit kvar att växa – den kommer att öka ungefär ett kilo till i vikt den här månaden. Och om nio veckor är den redo att träffa dig för första gången! 

Andfåddhet. För några månader sedan kanske du började känna dig andfådd, och nu har du förmodligen ännu svårare att få tillräckligt med luft. Det beror på att din växande livmoder trycker upp mellangärdet mot lungorna. Om barnet ligger lågt kan du känna dig lyckligt lottad – om barnet ligger högt är det ännu svårare att andas. Om du märker att du flåsar och stånkar mycket, varva ner och ta några djupa andetag (så djupa som möjligt). Mot slutet av graviditeten (omkring vecka 37 eller 38) kan det kännas bättre när bebisen sjunker ner i bäckenet och trycket på mellangärdet och lungorna därmed lättar. 

Egna tankar: Trångt och tungt håller jag med om. Ibland är det jäkla bökande där inne och ibland när han sträcker på sig kickar han på magen åt två håll och man får lite uppfattning hur stor han faktiskt är nu.

Flåsande har jag haft länge vid promenader eller ansträngning men det är lite jobbigt att andas stundtals. Särskilt när man lägger sig på rygg eller vissa lägen man sitter är det jobbigare att andas och är lite obehagligt.  

Magen växer mycket nu och känns tung. Man går gärna som en svankande anka för att kompensera upp vikten på framsidan. Men annars mår jag väldigt bra med min lilla inneboende. börjar dock bli nervöst nu när vi både fått brev till föräldrakurs och förlossningssamtal. 





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback